Hoe beter je jouw doelgroep kent, hoe beter je weet wat je voor je kopers kunt betekenen. Hoe krijg je dat voor elkaar? Bijvoorbeeld door buyer persona’s op te stellen. Een buyer persona is een gedetailleerd profiel van een voorbeeldkoper, die een deel van jouw doelgroep vertegenwoordigt.
Spring snel naar
Wat is een buyer persona?
Doelgroep versus buyer persona
Buyer persona versus user persona
Waarom is een buyer persona belangrijk?
Wat kun je met een buyer persona?
Buyer persona en contentmarketing
Buyer persona en buyer journey
Aan de slag met buyer persona’s
Hoe maak je een buyer persona?
Waaruit moet een buyer persona (minimaal) bestaan?
Buyer persona interviews
Aantal buyer persona’s nodig
Updaten buyer persona
Zelf doen of uitbesteden?
Gebruik buyer persona in je organisatie
Meest gemaakte buyer persona fouten
Buyer persona voorbeelden
Internationale buyer persona’s
Gratis toolkit buyer persona’s in B2B
Buyer personas en SEO
Veelgestelde vragen over buyer persona’s
Wat is een buyer persona?
Een buyer persona is een gedetailleerd profiel van een voorbeeldkoper, die een gedeelte van jouw doelgroepvertegenwoordigt. Waardoor je je beter kan inleven in je klanten. Dit is cruciaal om hen te helpen in een koopproces of om hen nog beter te bedienen.
De beste manier om je koper te begrijpen is om hen te leren kennen. Bedrijven zien steeds meer in dat dit ook voor hen zo werkt en beseffen dat big data slechts een deel van het klantverhaal onthult.
Hulp nodig met jouw buyer persona’s?
Wij helpen je bij de creatie van jouw ideale klant.
Ja, help mij
Doelgroep versus buyer persona: Wat is het verschil
Een doelgroep is niet hetzelfde als een buyer persona. Vaak beschrijf je een doelgroep aan de hand van gemiddelden, bijvoorbeeld leeftijd, demografie, geslacht, levensstijl in het algemeen. Doelgroepen worden vaak in B2C gebruikt zonder daar buyer persona’s aan te koppelen.
Want het maken van een buyer persona beschrijving gaat veel dieper. Het profiel is uiteraard ook onderdeel van een persona, maar los van een profielomschrijving leer je ook wat iemand motiveert, waar iemand wakker van ligt, en vooral, hoe iemand koopt.
Buyer persona versus user persona
Een buyer persona is een profiel van jouw koper. Zo kun je natuurlijk ook een profiel maken van jouw bestaande klant, een customer persona, of van de gebruiker van jouw product, een user persona. Zo’n user persona is vooral handig als je bijvoorbeeld software verkoopt en de koper niet 1-op-1 de gebruiker of eindklant is.
User persona’s worden ook vaak gebruikt in ontwerptrajecten van websites of webshops. Daarbij gaat het toetsen vaak over de ‘user experience’ en de gebruiksvriendelijkheid.
Waarom is een buyer persona belangrijk?
Met de inzichten in jouw buyer persona kun je je beter inleven in je klanten en daarmee kun je met meer succes leads genereren en deals binnenhalen. Je weet namelijk:
- Welke zoektocht naar informatie de koper aflegt
- Wat relevante contactmomenten zijn
- Wat de rol is van de concurrentie
- Welke succesfactoren, doelstellingen en belangen de potentiële koper heeft
- Welke content of aanpak hier het best bij aansluit
Dus buyer persona’s helpen je bij het ontwikkelen van je contentmarketingplan. Omdat je nu onderbouwde beslissingen neemt over welke content je het best kunt maken, de contentpromotie en de inzet van kanalen. Kortom, je weet nu beter hoe je het best jouw koper of klant kunt bereiken en helpen.
Wat kun je met een buyer persona?
- Je kunt content afstemmen op jouw koper zodat je veel meer focus hebt in je marketing- en communicatieactiviteiten.
- Je stemt nu jouw content per fase van het koopproces af, waardoor je ook in langere B2B-beslistrajecten, een koper in je funnel houdt door hen te nurturen met geschikte informatie.
- Je kunt de samenwerking tussen sales en marketing verbeteren door samen kopersinzichten te vergaren.
- Je kunt budget beter inzetten op de kanalen, omdat je nu zeker weet dat jouw koper/klant zich hier bevindt.
Buyer persona en contentmarketing
Een buyer persona is cruciaal om een succesvolle contentstrategie uit te rollen. Als je begrijpt hoe je een koper kunt helpen tijdens een koopproces kun je de juiste content aanbieden. Het gaat niet alleen om de content voor die éne koper, maar ook voor andere persona’s die bij een complexe koop betrokken zijn.
Zo kun je contentmarketing koppelen aan buyer enablement, hiermee kan je jouw koper of klant echt helpen met waardevolle content.
Buyer persona en buyer journey
Door inzicht in de buyer journey kun je checken of jouw content een effectieve rol heeft in het beslisproces van jouw koper of klant. Een buyer persona heeft tijdens een aankoop meerdere vragen, dit kan al meteen in het begin zijn, als er een latente behoefte is, maar ook later in het koopproces als hij of zij de keuze maakt.
Bij het in kaart brengen van een buyer persona is het minstens zo belangrijk om ook de buyer journey te beschrijven.

Tegenwoordig voegen we hier nog een dimensie aan toe door na te denken over de buying jobs van een koper. Welke zes ‘taken’ doorlopen kopers gezamenlijk?

Aan de slag met buyer persona’s
Je wilt aan de slag met buyer persona’s en dat is begrijpelijk, want het gaat je veel opleveren. Het gaat je helpen om met focus jouw marketingplannen uit te rollen, of dit nu een campagne voor leadgeneratie is of voor account-based marketing. Maar waar te beginnen?
Bekijk de onderstaande webinar of lees hieronder verder.
Hoe maak je een buyer persona?
Je maakt een buyer persona in 4 stappen:
1. Luisteren
Want het begint met luisteren naar de koper. Dit doe je door je kopers te interviewen. Ga bij jouw klant op zoek naar de ‘5 Rings of Insight’: Prioriteiten , succesfactoren, barrières, het koopproces en de beslissingscriteria.
2. Analyseren en clusteren
Na het verzamelen van informatie zoek je patronen en overeenkomsten in gedrag van de kopers. Zorg voor clusters zodat je daar je profielen op kunt baseren.
3. Selecteren en creëren
Selecteer belangrijke criteria en contactmomenten en creëer nu je profiel.Daarmee maak je een levendig verhaal van de persona’s, inclusief foto, naam, eigenschappen, uitdagingen en doelen.
4. Lanceren
Introduceer jouw persona’s in de interne organisatie. Want iedereen moet snappen wie de koper is en waar we je je op richt in marketing en communicatie.
Download onze toolkit buyer persona’s in B2B. Dit bevat een uitgebreid stappenplan om een buyer persona op te stellen en veel tips voor het interviewen en ter voorkoming van veelgemaakte fouten.
Toolkit: Buyer persona’s in B2B
Een praktisch stappenplan om een buyer persona op te stellen, tips voor het interviewen en veelgemaakte fouten.
Download buyer persona stappenplan
Waaruit moet een buyer persona (minimaal) bestaan?
Een buyer persona moet minimaal bestaan uit een profiel en de ‘5 rings of insight’, naar het model van Adele Revella van het Buyer Persona Insitute. Het profiel is een korte omschrijving van iemands functietitel, de leeftijd, demografie, geslacht en digitaal gedrag. Daarnaast wil je meer weten over doelen, succesfactoren, waar iemand ’s nachts wakker van ligt, informatiebehoeften en vooral iemand’s koopproces. Als je meer wil weten over het belang van een buyer persona in B2B, lees dan hier het interview dat SPOTONVISION hield met Adele Revella.

Het belang van interviews bij buyer persona ontwikkeling
Een buyer persona maken zonder interviews? Nee, dat gaat niet werken. Want je kan uit data-analyses van websitegedrag of online surveys veel halen, maar je kunt nooit die échte diepere antwoorden van een klant krijgen. Lees hier meer interviewtips bij buyer persona onderzoek.
Hoeveel buyer persona’s heb je nodig?
Je vraagt je misschien af hoeveel buyer persona’s je nodig hebt, drie of tien? Denk dan eerst na over jouw capaciteit om de markt te bewerken met meerdere contentstrategieën. Als je nu tien persona’s maakt, lukt het je dan ook om tien contentplannen uit te rollen? Dat is meestal is dat niet het geval.
In de praktijk is het handiger om jouw personaontwikkeling in lijn te brengen met het tempo en de slagkracht die je aan kan. Misschien eerst starten met één of twee? Of ieder kwartaal een extra profiel maken? Bij AFAS ontwikkelden we een persona per kwartaal.
Moet ik mijn buyer persona regelmatig updaten?
In dit artikel lees je meer wat de houdbaarheid van een buyer persona is en of het aan klein of aan groot onderhoud toe is.+
Zelf doen of uitbesteden?
Als marketeer vraag je je regelmatig af of je iets zelf gaat doen of gaat uitbesteden. Zo ook bij het onderwerp buyer persona’s. Waar moet je allemaal aan denken bij het maken van buyer persona’s?
Een veelgestelde vraag is hoe lang de doorlooptijd van een buyer persona project is en wat het zou kosten om uit te besteden. We zetten 7 afwegingen op een rij in buyer persona’s in B2B, zelf doen of uitbesteden.
Hoe gebruik je een buyer persona succesvol in je organisatie?
Om succesvol buyer persona’s in te zetten in jouw organisatie zul je actief moeten werken aan een contentstrategie die je baseert op de persona’s. Want een persona maak je niet omwille van het profiel, je maakt een persona omdat je vooral inzicht wilt in een koopproces en de informatiebehoefte van een klant. Maar dat is niet genoeg, je maakt een profiel om de inzichten actief in te zetten in je marketing- en salesaanpak. Uiteindelijk draait het om de deals die je binnenhaalt.
Houd de persona’s daarom levend: maak een mooi poster met het profiel en het koopproces en hang dat aan de muur, geef je persona een naam, een verjaardag en deel de inzichten met zoveel mogelijk interne stakeholders.
Meest gemaakte fouten tijdens de ontwikkeling
Bij het opstellen van een buyer persona moet je met van alles rekening houden. De meest gemaakte fout is om een buyer persona profiel te maken zonder een klant te interviewen. Want de kracht van persona’s is juist dat je naar de markt kijkt door de bril van de klant.
Daarnaast is een veelgemaakte fout dat je alleen het basisprofiel van een doelgroep in kaart brengt. Want het gaat juist gaat om diepere inzichten in het koopproces en de informatiebehoeften van de koper.
We hebben hier 7 meest gemaakte fouten bij het opstellen van een buyer persona op een rij gezet.
Voorbeelden
Je vraagt je misschien af hoe zo’n buyer persona profiel er uit ziet. Je kunt je voorstellen dat bedrijven hun profiel niet zomaar delen, er zit natuurlijk vertrouwelijke informatie in. Wat misschien helpt is een buyer persona template zodat je in ieder geval ziet welke onderwerpen in een profiel moeten zitten.

Vind je het interessant om te lezen hoe andere bedrijven buyer persona’s inzetten, lees dan hier het verhaal van Verint. Bij Verint maakten we 3 buyer persona’s voor de Europese markt. Verder kan je ook het verhaal van Ultimo lezen over hoe buyer persona’s de essentiële stap waren naar succesvolle marketingcampagnes.
Internationale buyer persona’s: hoe werkt dat?
Internationale bedrijven denken wel eens dat je met één persona de hele wereld kan veroveren. Echter werkt dat niet zo gemakkelijk. Kopers en koopgedrag kan van land tot land verschillen, en daarmee dus ook de marktbenadering. Vooral in Europa zijn de verschillen tussen landen soms groot.
We geven je graag wat tips over hoe je een internationaal buyer persona projectopzet.
Buyer persona en SEO
De koopreis in B2B verloopt steeds meer digitaal. Daarmee is de website belangrijker dan ooit. Wat heeft een buyer persona met je SEO te maken?
Door inzicht in je buyer persona begrijp je welke uitdagingen er spelen bij jouw doelgroep. Hoe en waar je kopers zoeken en wat voor informatie hen interesseert. Als je aan de slag gaat met content voor jouw doelgroep moet je per definitie aan de slag met de optimalisatie van deze content. Het zou zonde zijn als je mooie artikelen schrijft of video’s online zet, die niet makkelijk gevonden worden door je doelgroep. En zo kom je uit op het ontwikkelen van een persona-driven SEO-strategie.
Door je website in te richten met content die goed past bij de uitdagingen van je koper en klant, wordt je organische vindbaarheid steeds beter. Het doel van Google Search is de kwaliteit van de zoekresultaten continu te verbeteren. Google probeert de intentie achter een zoekopdracht te begrijpen. Aan de hand van keyword onderzoek in combinatie met de inzichten in de koper, verbeter je dus continu je content. Zodra jij relevante content aanbiedt aan je klanten zullen ze meer pagina’s bezoeken en langer op deze pagina’s blijven. Dit is informatie die Google Search opslaat en waardoor je stijgt in de zoekresultaten.
Veelgestelde vragen over buyer persona’s
Ik heb 10 verschillende kopers, moet ik dan 10 verschillende buyer persona’s maken?
Start met een pilot, met één of twee kopers en richt je op de invloedrijkste beslissers. Welke kopers leveren het meeste op? Welke markt krijgt komend jaar de prioriteit? Zodra je één of twee kopers in kaart hebt gebracht, kun je doorpakken door relevante content te ontwikkelen en een marketingcampagne uit te voeren. Zodra de ‘trein rijdt’, kun je je op de volgende koper richten.
Is een x aantal diepte-interviews wel representatief voor de doelgroep?
12 a 15 diepte-interviews zijn genoeg zijn om een representatieve buyer persona te ontwikkelen. Uiteraard wil je liefst nog meer personen interviewen, maar na een aantal interviews zal je snel ondervinden dat je gemene delers kunt vinden. Segmentering vooraf, op rol van de koper, is erg belangrijk.
Kan ik ook alleen kwantitatief onderzoek doen?
Alleen kwantitatief onderzoek doen is niet aan te raden. In B2B gaat het vaak om grotere aankopen en het koopproces duurt vaak meerdere maanden. Ook zijn er meestal meerdere spelers bij betrokken. Het kan een complex proces zijn. Bij online survey’s heb je niet de mogelijkheid om door te vragen. Het beste resultaat krijg je met kwalitatieve interviews waarin je na elke vraag nog een doorvraag stelt.
Wie kan ik interviewen?
De beste personen om te interviewen zijn kopers die net het koopproces hebben doorlopen. Zij hebben ofwel voor jou gekozen of – nog interessanter – zij hebben voor de concurrent gekozen. Zij kunnen het beste de details van het koopproces herinneren.
Hulp nodig met jouw buyer persona’s?
Wij helpen je bij de creatie van jouw ideale klant.
Ja, help mij
FAQs
What is the difference between user persona and buyer persona? ›
They serve different purposes for marketers
That said, the end goal of a buyer persona is to better understand how that person behaves and makes decisions as a consumer. The objective of a user persona, on the other hand, is to help you empathize with those who use what you produce.
A buyer persona is a fictionalized characterization of your best customer(s) based on information about them and how they use your product or service. These descriptions mirror your various market segments, with names to match the type of buyer.
What is a good description of a buyer persona or customer persona? ›A buyer persona is a fictional, generalized character built to represent your ideal and largest target markets. They usually encompass not only demographic information like age, location and income, but also psychographic information like interests and motivations and concerns in their purchasing decision.
What is the definition of a buyer persona answers? ›A buyer persona is a semi-fictional representation of your ideal customer based on market research and real data about your existing customers. When creating your buyer persona(s), consider including customer demographics, behavior patterns, motivations, and goals. The more detailed you are, the better.
What are the 3 types of persona? ›3 Persona Types: Lightweight, Qualitative, and Statistical.
What are the two main types of customer personas? ›Buyer persona: represents your ideal target customer to purchase your product or service. Because they have the highest relation to your revenue, they play a significant role in your marketing strategies, and sales funnel. User persona: represents the users or the customers using your product or service.
What is an example of a persona? ›For example, a child going to a new school for the first time wants others to think that he is popular, cool, and unafraid. He dresses in fashionable clothing, and he walks in with confidence and says hello to everyone. He is presenting a brave persona of a likable and popular kid.
Which is the most important part of a buyer persona? ›...
Basic Demographics and Behaviors
- Profession.
- Language.
- Gender.
- Spending power and patterns.
- Interests.
- Motivators.
- Challenges.
- Stages of life.
- Step 01: Research Your Buyer Personas. ...
- Step 02: Segment Your Buyer Personas. ...
- Step 03: Create a Name and a Story For Your Buyer Persona. ...
- Step 04: Focus on Roles, Goals, and Challenges. ...
- Step 05: Use Your Buyer Personas to Craft Tailored Digital Marketing and Sales Strategies.
The goal in creating a buyer persona is to organize your data in ways that make your customers come alive, so it will be easier for your team to understand their decision-making process, empathize with their pain points, and offer relevant solutions.
Why is it important to know your buyer persona? ›
The primary purpose is to gain insight into buyers' concerns, goals, decisions, and preferences and understand what really makes them take action. Creating buyer personas helps brand's understand why people are buying their products and services and how they can improve in the future.
What are the 4 personas? ›Competitive, Spontaneous, Humanistic, and Methodical are the four types of online purchasing personas. Knowing how each persona thinks and acts could help you exponentially when creating your online strategy.
What is the best definition of persona? ›What does persona mean? A persona is the image or personality that a person presents in public or in a specific setting—as opposed to their true self. The word is especially used in the phrase public persona, referring to the personality that a person presents in public and that they are known for by most people.
How many user personas do you need? ›You should have roughly 3-5 personas and their identified characteristics. Make them realistic: Develop the appropriate descriptions of each personas background, motivations, and expectations. Do not include a lot of personal information. Be relevant and serious; humor is not appropriate.
What are the 4 buyer types? ›- Assertive. Assertive personality types are goal-oriented, decisive, and competitive. ...
- Amiable. People with amiable personality types value personal relationships and want to trust their business partners. ...
- Expressive. ...
- Analytic.
There are three main components to consider when defining community personas: characteristics, influencers, and workflows. By defining these three components for your persona types you can better understand who your members are, what motivates them, and how you can best help them use the community in a successful way.
What are the 6 buyer personas? ›- Decisive Danielle.
- Consensus Claire.
- Relationship Renee.
- Skeptical Steve.
- Analytical Al.
- Innovator Irene.
psyche | soul |
---|---|
ego | spirit |
mind | self |
individuality | subconscious |
anima | identity |
The user persona normally consists of both a fictional name and a picture of the person. This is followed by a short bio, along with a description of their age, gender, occupation, hobbies, likes and dislikes, which are non-fictional and based on real aggregated data.
What is the first step of building your buyer persona? ›Step 1: Define your ideal customer
To build your buyer personas, you'll want to identify three to five segments of your audience. Focus on the types of customers you'd like to attract in the future—those ideal, right-fit customers. Next, think about who your company interacts with throughout the sales process.
What are the three steps to developing a buyer's persona? ›
...
Create And Use Buyer Personas In 3 Steps
- Step 1: Research your target audience. ...
- Step 2: Identify pain points and commonalities. ...
- Step 3: Write your buyer personas.
A buyer persona is a detailed description of someone who represents your target audience. This persona is fictional but based on deep research of your existing or desired audience.
Who should be involved in creating your buyer personas? ›Your business's executive leadership is one set of individuals who should be involved in creating your buyer personas. They will know the goals and vision of a company and can guide the creation of personas that are relevant to them.
What is the difference between a user and a persona? ›In terms of user experience, a persona is a profile that describes a segment of a product's target user base. It accounts for demographics, behaviors, motivations, and background. Traditional marketing and UX research are grounded in defining personas.
How do you define a user persona? ›What is a user persona? A user persona is a semi-fictional character based on your current (or ideal) customer. Personas can be created by talking to users and segmenting by various demographic and psychographic data to improve your product marketing.
What is the difference between user persona and user profile? ›Alan Cooper writes in his book “About Face” that designers often say “user profile” interchangeably with “user persona,” but the two are very different. A profile is a high-level description of a user avatar. A persona is based on real users drawn directly from user research and observations of real people.
What is the main purpose of personas? ›The purpose of personas is to create reliable and realistic representations of your key audience segments for reference. These representations should be based on qualitative and some quantitative user research and web analytics.
Is persona plural or singular? ›A persona (plural personae or personas), depending on the context, is the public image of one's personality, the social role that one adopts, or simply a fictional character.
What are the 7 steps to create persona? ›- Segment your audience. ...
- Determine what problems your product solves. ...
- Customer characteristics. ...
- Triggers and objections. ...
- Talk to real customers. ...
- Bring your personas to life. ...
- Share your personas with your team.
Another kind-of-obvious-but-often-forgotten trait - good personas help you understand the customer. Your personas must describe customers the best way possible. They cannot be just made up stories with faces and names. They must reflect every tiny detail about the target group they represent.
Should a persona have a name? ›
The name of your persona is just as important as the photo that you select for it because it becomes the representation of that user. If we want our organizations to think of a persona as representing our users, we need to provide them with a suitable and believable name.
How does a user persona look like? ›The user persona normally consists of both a fictional name and a picture of the person. This is followed by a short bio, along with a description of their age, gender, occupation, hobbies, likes and dislikes, which are non-fictional and based on real aggregated data.
What is a customer persona example? ›Most businesses have multiple buyer personas, with each one describing in detail what drives them to buy their product or service. For example, the person's age, location, job title, goals, and challenges they face.
Which are the three 3 main types of user profiles? ›- Local User Profiles. A local user profile is created the first time that a user logs on to a computer. ...
- Roaming User Profiles. A roaming user profile is a copy of the local profile that is copied to, and stored on, a server share. ...
- Mandatory User Profiles. ...
- Temporary User Profiles.
In the business world, a persona is about perception. For instance, if a businessman wants others to think that he is very powerful and successful, he might drive a fancy car, buy a big house, wear expensive clothing, and talk down to people that he thinks are below him on the social ladder.
Can your persona have a different name? ›Persona 5 Name Entry: How to use the character name entry screen. Once the name entry screen has popped up, you can choose a first and last name for your protagonist. There is no default name, so you'll need to pick a name that you like — like Will Sasso or Donnie Jeffcoat.